ما در این مقاله از شرکت آرژین سعی می کنیم تا ماشین آلات و دستگاه های لازم برای راه اندازی خط تولید جلو پنجره خودرو را بررسی کنیم و به بررسی مشخصات فنی دستگاه تزریق پلاستیک مخصوص تولید جلو پنجره انواع خودروهای داخلی (خودرو پژو ، پراید ، تیبا ، اطلس ، آریسان ، سمند ، کوییک ، نیسان ، تارا ، دنا ، رانا ، شاهین و غیره) بپردازیم.
برای راه اندازی خط تولید جلو پنجره های پلاستیکی خودرو به چه ماشین آلات و دستگاه هایی نیاز است؟
ماشین آلات مورد نیاز برای راه اندازی خط تولید جلو پنجره های پلاستیکی خودرو به شرح زیر است :
1 . دستگاه تزریق پلاستیک و متعلقات آن
برای تزریق پلاستیک مذاب به درون قالب و تولید جلو پنجره خودرو از دستگاه تزریق پلاستیک به عنوان مهمترین دستگاه استفاده می شود. این دستگاه ها در انواع مختلفی موجود هستند. مانند دستگاه تزریق پلاستیک عمودی و افقی و دستگاه تزریق پلاستیک دو صفحه ای و سه صفحه ای با تناژهای مختلف و با مکانیزم های کاری متفاوت (تمام هیدرولیک ، تمام برقی و هیبریدی). متعلقات جانبی آن شامل دستگاه خنک کننده (چیلر) قالب ، دستگاه رطوبت گیر مواد اولیه پلاستیکی (خشک کن) و آسیاب و غیره است. برای آشنایی با طرز کار و انواع دستگاه های تزریق پلاستیک پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ دستگاه تزریق پلاستیک را مطالعه بفرمایید.
2 . تجهیزاتی برای گرفتن پلیسه های احتمالی
در بسیاری از موارد ، محصولات خروجی از دستگاه تزریق پلاستیک دارای پلیسه بوده و بایستی زدوده شوند.
3 . ماشین آلاتی برای رنگ آمیزی و آبکاری محصولات (در صورت نیاز)
در برخی طرح ها جلو پنجره بایستی رنگ آمیزی و در برخی طرح ها نیز آبکاری شود که متناسب با نیاز بایستی ماشین آلات مربوط به آن خریداری شود.
4 . دستگاه های اندازه گیری و تست
دستگاه هایی که بایستی برای اندازه گیری ابعادی و نیز تست کیفیت جلو پنجره (مانند تست ضربه ، تست کشش و غیره) مورد استفاده قرار می گیرند.
5 . ربات های قطعه بردار (در صورت خودکار بودن خط تولید جلو پنجره خودرو)
امروزه در خطوط تولید مدرن به طور وسیعی از ربات های قطعه بردار در راستای افزایش سرعت تولید استفاده می شود.
6 . ماشین آلات حکاکی و بسته بندی
با توجه به شکل ظاهری بسته بندی موجود باید تجهیزات و ماشین آلات لازم برای حکاکی نام برند بر روی قطعه و بسته بندی آن خریداری شود.
علاوه بر این ماشین آلات ، امکانات و تجهیزات دیگری نیز مورد نیاز است. از جمله :
1 . میز کار و نوار نقاله
2 . انبار مواد اولیه برای نگهداری مواد اولیه مورد نیاز (گرانول های پلاستیکی)
3 . انبار محصولات نهایی برای نگهداری محصولات نهایی
نوع پلاستیک مورد استفاده و مشخصات آن
جلو پنجره های پلاستیکی می توانند از انواع مختلفی از پلاستیک ها مانند پلی کربنات ، پلی پروپیلن و پلی اتیلن ساخته شوند.
با توجه به توضیحات ارائه شده می توان گفت که راه اندازی خط تولید جلو پنجره خودرو نیز نیاز به سرمایه گذاری قابل توجهی دارد. اما این به شرطی است که قصد ما راه اندازی خط تولید مدرن و با تیراژ بالا باشد و برای افرادی که سرمایه اولیه کمی دارند نیاز نیست تا از تجهیزات مدرن برای این کار استفاده شود و با سرمایه کم و تیراژ پایین و خرید دستگاه تزریق پلاستیک متناسب با بودجه خود نیز می توان خط تولید جلو پنجره خودروهای داخلی را راه اندازی کرد.
یکی از مزایای تولید جلو پنجره خودروهای داخلی مثل پراید ، تیبا ، پژو ، رانا ، دنا ، تارا ، آریسان ، کوییک ، اطلس ، سمند و غیره این است که جلو پنجره های این خودروها ساختار پیچیده ای ندارند و تولید آنها تقریبا آسان است.
برخی از نکات مهم در راه اندازی خط تولید جلو پنجره های پلاستیکی عبارتند از :
- انتخاب مواد اولیه با کیفیت : از آنجایی که جلو پنجره ها به عنوان یکی از اجزای مهم خودرو در معرض شرایط مختلف آب و هوایی قرار می گیرند انتخاب مواد اولیه با کیفیت برای تولید آنها بسیار مهم است.
- طراحی دقیق قالب : قالب ها نقش مهمی در کیفیت قطعات جلو پنجره ایفا می کنند. بنابراین لازم است که قالب ها با دقت و توسط مهندسان با تجربه طراحی شوند.
- کنترل کیفیت دقیق : کنترل کیفیت دقیق قطعات تولید شده از اهمیت زیادی برخوردار است. این امر به منظور اطمینان از مطابقت قطعات با استانداردهای مورد نظر انجام می شود.
جلو پنجره خودرو به چه نحوی توسط دستگاه تزریق پلاستیک تولید می شود و ظرفیت دستگاه چقدر باید باشد؟
برای تولید این قطعه نیازی به دستگاه های تزریق پلاستیک خاص نیست و با دستگاه های مترادف موجود در بازار می توان انواع آن را به راحتی تولید کرد. برای مثال جهت تولید سپر خودرو به دستگاه تزریق پلاستیک خاصی نیاز است که برای آشنایی با دستگاه مخصوص تولید سپر پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ دستگاه تزریق پلاستیک سپر خودرو را مطالعه بفرمایید.
فرآیند تولید جلو پنجره خودرو توسط دستگاه تزریق پلاستیک به شرح زیر است :
1 . آماده سازی مواد اولیه : ابتدا گرانول های پلاستیکی مورد نیاز در دستگاه قرار می گیرند و توسط حرارت ، ذوب می شوند. به این مرحله به اصطلاح آماده سازی گفته می شود. در تصویر زیر زمان یک سیکل کامل برای تولید یک قطعه پلاستیکی نشان داده شده است.
2 . تزریق پلاستیک به درون قالب : پلاستیک مذاب توسط ماردون دستگاه تزریق پلاستیک به درون قالب تزریق می شود. فشار تزریق پلاستیک توسط سیستم هیدرولیک دستگاه تزریق پلاستیک کنترل می شود. به این مرحله ، تزریق گفته می شود.
3 . خنک شدن قطعات تولید شده : پس از تزریق پلاستیک به درون قالب ، قطعات تولید شده باید به سرعت خنک شوند تا شکل خود را حفظ کنند. این کار توسط سیستم خنک کننده دستگاه تزریق پلاستیک (چیلر) انجام می شود.
4 . جداسازی قطعات از قالب : پس از خنک شدن قطعات تولید شده ، آنها باید از قالب جدا شوند. این کار توسط سیستم جداسازی یا همان پران انجام می شود.
5 . کنترل کیفیت قطعات تولید شده : پس از جداسازی قطعات از قالب ، باید توسط دستگاه های اندازه گیری و آزمایش مورد بررسی قرار گیرند تا از کیفیت آنها اطمینان حاصل شود.
برآورد تناژ دستگاه تزریق پلاستیک مورد نیاز به عوامل مختلفی از جمله شکل و ابعاد ظاهری قطعه ، مشخصات ، جنس و وزن آن بستگی دارد که توسط روش هایی می توان این تناژ را محاسبه کرد که برای آشنایی با روش محاسبه و برآورد دستگاه مورد نیاز خود پیشنهاد می کنیم که این مقاله ⇐ تناژ دستگاه تزریق پلاستیک را مطالعه بفرمایید.
